Η ομιλία του Θανάση Μάλλιου στην ιδρυτική συγκέντρωση της Παράταξης


Φίλες και φίλοι θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, γιατί η παρουσία σας εδώ απόψε, εντάσσεται σε μία γενικότερη αλλαγή που έχει αρχίσει να συντελείται στην πόλη μας αλλά και στην κοινωνία μας ευρύτερα.
Ο φόβος και ακόμη περισσότερο ο τρόμος, όπως μας λέει η κοινωνική ψυχολογία, είναι το καλύτερο μαντρί κοινωνικής ειρήνης και αποβλάκωσης.
Με τον καταιγισμό των μέτρων που λαμβάνονται.
Με την λαίλαπα της τρόικας να σαρώνει κάθε κοινωνική κατάκτηση, που με κόπο και αίμα κατακτήσαμε.
Η κοινωνία μας, οι συνάνθρωποί μας, εμείς οι ίδιοι φαντάζουμε ως απλοί θεατές σε ένα έργο τρόμου που συντελείται για εμάς χωρίς εμάς.
Θέλουν, επιδιώκουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε αδύναμοι, φοβισμένοι και μόνοι μπροστά σε ένα ζοφερό μέλλον που άλλοι διαμορφώνουν για εμάς και τα παιδιά μας.
Και τι μας λένε  ;
Μας λένε δώστε τα πάντα.
Μας λένε δώστε τους μισθούς σας, δώστε τις συντάξεις σας.
Δώστε το περιβάλλον σας, την υγεία σας, τον πολιτισμό σας, την ποιότητα ζωής σας, γιατί χρεοκοπούμε.
Και πράγματι.
Και πράγματι κάποιος χρεοκοπεί.
Χρεοκοπεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που αποτέλεσε την πυξίδα των ελληνικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια.
Χρεοκοπεί το μοντέλο εκείνο διοίκησης όπου λίγοι θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες  αποφασίζουν εξ ονόματος των πολλών, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συμμετοχή, χωρίς δημοκρατία.
Και σαν θεραπεία τι προτείνουν  ;
Προτείνουν εμβάθυνση στο μοντέλο αυτό με νομοθετήματα όπως το μνημόνιο και ο Καλλικράτης.
Στη χιτλερική Βίβλο «ο Αγών μου» γράφει:
« Η ικανότητα αντίληψης της μεγάλης μάζας είναι περιορισμένη και η κατανόησή της μικρή».
Για τον Χίτλερ και τους φασίστες, ο λαός είναι μια μάζα άβουλων πλασμάτων.
Με βάση αυτή, την ίδια συλλογιστική, θεωρούν ότι οι πολίτες μπορούν να ανέχονται επ’ αόριστον, την κεντρική διοίκηση αλλά και τους τοπικούς συμμάχους της να υλοποιούν τέτοιες πολιτικές.
Θεωρούν ότι οι πολίτες έχουν περιορισμένη αντίληψη και κατανόηση κι ως εκ τούτου δεν πρόκειται να πιστέψουν στη δύναμη τους.
Νομίζω όμως ότι στο χώρο αυτό, ως αντανάκλαση της αλλαγής που συντελείται στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει η συναντίληψη ότι η κατηφόρα αυτή πρέπει να σταματήσει.
Και πρέπει να σταματήσει, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια, σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς απαντάμε ότι μέσα από την συλλογική προσπάθεια μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές εκείνες οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το συλλογικό συμφέρον.
Με μία τέτοια συλλογική προσπάθεια αποτρέψαμε τη δημιουργία στην πόλη μας ενός εμπορικού μεγαθηρίου που προέβλεπαν τα σχέδια Γρανίτσα .
Με μία τέτοια συλλογική προσπάθεια αποτρέψαμε την παραχώρηση μέρους του δάσους της πόλης μας αρκετές φορές.
Με μία τέτοια συλλογική προσπάθεια θα αποτρέψουμε την παράδοση του δήμου μας σε πολιτικές αυτοδιοίκησης οι οποίες αντιλαμβάνονται την δημοτική αρχή ως ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό, υποτελή στην κεντρική διοίκηση.
Φίλες και φίλοι, ας μην αυταπατώμεθα,  είναι η ίδια πολιτική αντίληψη που γέννησε τον Καλλικράτη.
Μια ονομασία που μπηκε ξαφνικά στη ζωή μας, χωρίς καμία κοινωνική διαβούλευση όπως συνέβη σε άλλες χώρες
Καλλικράτης;
Μήπως πάνε άραγε να μας μπερδέψουν με την εποχή του Περικλή, την επονομαζόμενη μάλιστα και χρυσό αιώνα, μιας και ο Καλλικράτης ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και των μακρών τειχών;
Μήπως πάλι επιδιώκουν  να το συνδέσουν συνειρμικά με την άμεση δημοκρατία;
Κουτοπονηριές.
Κουτοπονηριές που δε μπορούν να κρύψουν ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό σύστημα διοίκησης, έξω ακόμα και από τις πιο πρόσφατες καποδιστριακές εμπειρίες του λαού μας.
Έξω επίσης και πολύ μακριά από τις ισχυρές αυτοδιοικητικές παραδόσεις μας, οι οποίες πηγάζουν κατευθείαν από την εποχή της τουρκοκρατίας και συνεχίστηκαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα στα χρόνια της κατοχής και της εθνικής αντίστασης.
Ένα σύστημα με την παραδοξότητα την στιγμή που δίνει αρμοδιότητες, άρα και οικονομικές υποχρεώσεις, να περικόπτει τους πόρους.
Η καλλικράτειος μεταρύθμιση αυξάνει την επιτήρηση της τοπικής αυτοδιοίκησης  από την κεντρική εξουσία και αποξενώνει τους πολίτες από την δημοτική διαχείρηση.
Στοχος είναι η αποδυνάμωση των κινημάτων.
Στόχος είναι η περιθωριοποίηση των πολιτών.
Στόχος είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των δημοτών κατευθείαν από τους καλλικράτειους δήμους και η ιδιωτικοποίηση πολλών από τις υπηρεσίες τους.
Φίλες και φίλοι αποτελούν πράγματι οι εκλογές δημοψήφισμα,  γιατί τα λεφτά δεν τα φάγαμε μαζί.
Αποτελούν πράγματι οι εκλογές δημοψήφισμα,  γιατί όποιος θεωρεί τις επιπτώσεις από το μνημόνιο, την ανεργία , την οικονομική ύφεση , την περικοπή των πόρων για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, ότι είναι εκτός ύλης για τους Δήμους και αρκείται σε επικλήσεις για δήθεν «χρηστή» διαχείριση τότε ή ψεύδεται ή υποκρίνεται.
Μέσα σ αυτές τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει η απαίτηση πολιτικής απάντησης και σε τοπικό επίπεδο.
Υπάρχει η ανάγκη  να καλύψουμε το διοικητικό και δημοκρατικό έλλειμα που αφήνουν οι παρατάξεις που διοικούν το Δήμο, οι οποίες εκλιπαρούσαν την στήριξη από τους εκφραστές της πολιτικής του μνημονίου .
Γι αυτό και στην πρόκληση των εκλογών της 7ης Νοέμβρη νιώσαμε την ανάγκη της ίδρυσης μιας νέας δημοτικής κίνησης, της κίνησης «Δύναμη Πολιτών».
Αυτή η παράταξη αποτελείται από μία ζέση εμπειρίας, ιστορίας στα δημοτικά δρώμενα, δυναμικής παρουσίας στα κινήματα, θέλησης για αγώνα και διάθεσης για δημιουργία.
Φίλες και φίλοι δεν κρυβόμαστε.
Είμαστε μια αυτόνομη δημοτική κίνηση.
Δεν είμαστε ουδέτεροι.
Έχουμε θέσεις, προτάσεις, σχέδιο και διάθεση για διεκδικήσεις.
Ο κοινωνικός συντηρητισμός, οι κοινωνικά άδικες πολιτικές και η αδιαφορία για το περιβάλλον, μας τοποθετούν απέναντι από αυτούς που διοικούν.
Η πολιτική τους, αλλά και η αγωνία τους για το χρίσμα από τους εκφραστές του μνημονίου, τους  καθιστά ανίκανους να αντιδράσουν στις επιταγές του.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, σήμερα στην ιδρυτική μας συγκέντρωση θέλουμε να διακυρήξουμε την βούληση μας να δημιουργήσουμε μια κίνηση που να πετυχαίνει την ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα των απόψεων.
Θέλουμε μια κίνηση αγωνιστική, κινηματική και όχι ένα μηχανισμό ενταγμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Θέλουμε να ακούσουμε απόψεις και να συνεργαστούμε με όλους τους πολίτες για την ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα του τόπου μας.
Θέλουμε να μείνουμε μακριά από συμβιβασμούς , παραγοντισμούς και δημαρχοκεντρικά μοντέλα.
Μακριά από οποιαδήποτε χειραγώγηση από την κεντρική εξουσία και το πολιτικό σύστημα.
Μας ενδιαφέρει η κινητοποίηση και η συμμετοχή του δημότη με μορφές άμεσης δημοκρατίας.
Πιστεύουμε οτι στον πολλαπλά απομυζούμενο πολίτη καταφύγιο άμυνας αλλά και οχυρό αντίστασης είναι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όταν όμως βλέπει το δήμο του να σέρνει πρώτος το χορό της ακρίβειας, της σπατάλης, της αδιαφάνειας, του υπέρογκου δανεισμού και της αριστοκρατικής διοικητικής αντίληψης, τότε νιώθει προδωμένος.
Ακριβώς έτσι νιώθουν σήμερα οι δημότες της Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας.
Ξεκινώντας λοιπόν από αυτή τη διαπίστωση, συγκροτήσαμε την παράταξη Δύναμη Πολιτών.
Νιώθουμε ανήσυχοι.
Είμαστε όμως και αισιόδοξοι .
Έχουμε αγωνίες.
Διαθέτουμε όμως και πολλές ελπίδες.
Πάνω απ όλα όμως πιστεύουμε ότι μαζί δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε
Γι αυτό και η πρόσκλησή μας απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους άνδρες,  τις γυναίκες, τους ανθρώπους που ήρθαν από άλλα κράτη και σήμερα δουλεύουμε και πονάμε μαζί.
Επιδίωξή μας είναι μια κίνηση πάνω σε νέες δομές και σχέσεις.
Με δημοκρατική συγκρότηση, λειτουργία και προγραμματική δέσμευση.
Μια κίνηση με συλλογικούς βηματισμούς, χωρίς καισαρισμούς και μικροπαραταξιακές σχέσεις.
Μια κίνηση ριζοσπαστική, με πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον.
Φιλοδοξία μας είναι να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες για το παρόν και το μέλλον της Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας.
Γι’ αυτό και θέλουμε μια πόλη ανοιχτή και προσιτή σε όλους τους κατοίκους.
Μια πόλη με ελεύθερους δημόσιους χώρους.
Με εκτάσεις για τα παιδιά και τους νέους, με ελεύθερες αθλητικές εγκαταστάσεις, με χώρους συνάντησης και πολιτισμού.
Δεν μας εκφράζει  ο αποκλεισμός των ηλικιωμένων, η έλλειψη σεβασμού στην αναπηρία και τη διαφορετικότητα, ο ρατσισμός και η απουσία αλληλεγγύης.
Η επιβαρυμένη κυκλοφορία , ο θόρυβος, τα σκουπίδια, η ρύπανση και ο αποκλεισμός των πεζών είναι προβλήματα που ξέρουμε ότι δε λύνονται με ευχολόγια.
Δομικό συστατικό των αρχών της παράταξης μας, είναι να διαμορφώσουμε μια πόλη που οι πολίτες της να συμμετέχουν σε όλα τα δρώμενα.
Οι αποφάσεις δεν πρέπει να παίρνονται ερήμην των δημοτών, γι’ αυτό η εφαρμογή μορφών άμεσης δημοκρατίας, είναι μέσα στο πρόγραμμά μας.
Θέλουμε να συνεχίσουμε τις ενωτικές παραδόσεις του τόπου μας.
Φίλες και φίλοι, σήμερα η Φιλαδέλφεια Χαλκηδόνα, απέχει πολύ από τα δικά μας όνειρα.
Γι αυτό κι αποφασίσαμε να βαδίσουμε μια πορεία με τη σιγουριά ότι εμείς οι πολίτες μπορούμε να δώσουμε, δύναμη στο όνειρο, δύναμη στη συλλογική δράση, δύναμη στην ελπίδα
Να δώσουμε δύναμη στο κίνημα της αντίστασης και της ανατροπής, δύναμη στη διεκδίκηση και στη δημιουργία.
Γι’ αυτό φίλες και φίλοι και την κίνησή μας, την ονομάσαμε ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα. Bookmark the permalink.