Άρης Βασιλόπουλος: Για μια ριζικά διαφορετική αυτοδιοικητική πολιτική


*το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την Εφημερίδα Έκφραση

Διανύοντας τον τέταρτο χρόνο των μνημονίων me3είναι φανερό ότι η κρίση έχει διεισδύσει σε όλους τους τομείς της πραγματικότητας, οδηγώντας την κοινωνία σε αποσύνθεση. Το δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια μετατρέπεται σε ευκαιρία για λίγους, ενώ και η ίδια η δημοκρατία παρακμάζει. Από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η Αυτοδιοίκηση, η οποία «ευνουχίστηκε» θεσμικά και οικονομικά, μετατρεπόμενη σε ετεροδιοίκηση, καλούμενη απλώς να εφαρμόσει μνημονιακές δεσμεύσεις. Πέρα όμως από τις διαπιστώσεις, είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε λύσεις πέρα από κατεστημένες αντιλήψεις, ικανές να ιχνηλατήσουν ένα νέο ρόλο για την Αυτοδιοίκηση.

Δήμοι διαμορφωτές και όχι διαχειριστές των εξελίξεων

Αν και οι περισσότερες παρατάξεις παραδέχονται ότι η αυτοδιοίκηση καταρρέει, το περίεργο είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για την προστασία της αυτοδιοίκησης, αλλά για τη διαχείριση της καταστροφής της. Αντίθετα, εμείς θεωρούμε ότι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση, τα τεκταινόμενα στην Αυτοδιοίκηση είναι σνυφασμένα με την υπόλοιπη κοινωνία. Για να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης χρειαζόμαστε Δημοτικές αρχές που να τολμήσουν να συναντηθούν με τους πολίτες προκειμένου να δώσουν από κοινού απαντήσεις στις νέες συνθήκες. Αγωνιστικές δημοτικές αρχές που να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν από κοινού νέους θεσμούς και λειτουργίες, και να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση προκειμένου να τις επιβάλουν.

Δήμοι με τις ανάγκες των πολιτών στο επίκεντρο

Εκκινώντας από την πεποίθηση ότι πόλη είναι πρωτίστως οι πολίτες της, χρειάζεται να διευρύνουμε το πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να αξιοποιήσουμε όχι μόνο τους εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και να συντονίσουμε κινήσεις πολιτών και τοπικούς συλλόγους για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία κ.α. Επιπλέον, οι Δήμοι δεν μπορεί να μένουν αμέτοχοι στα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν σήμερα, όπως πχ οι κατασχέσεις σπιτιών, ο αυξανόμενος αριθμός ανασφάλιστων πολιτών και η κατάρρευση των δομών υγείας. Το πώς, πχ, θα αξιοποιηθεί το οικιστικό απόθεμα της πόλης και πως αυτό θα προστατευτεί από τις τράπεζες απαιτεί τη συλλογική παρέμβαση της κοινωνίας και κοινή δράση Δήμου και δημοτών.

Δήμοι με διαφάνεια και θεσμούς συμμετοχής των πολιτών

Για να ανατραπεί το καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής στους Δήμους χρειάζεται οι αλλαγές να ξεκινήσουν πρώτα από εμάς τους ίδιους, θεσπίζοντας κανόνες δεοντολογίας για όσους αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, με περιορισμό των αμοιβών, και μόνο για όσους είναι απαραίτητο, απαγόρευση επαγγελματικών σχέσεων ή σχέσεων προμήθειας με το δήμο. Επιπλέον, χρειάζεται να δημοσιοποιείται μέσα από διαδικασία διαβούλευσης κάθε δημόσιο έργο, να καθιερωθούν δημοψηφίσματα για κάθε μεγάλο θέμα, διαδικασίες συμμετοχικού προϋπολογισμού και διαχειριστικού ελέγχου στο τέλος κάθε Δημοτικής αρχής.

Σε αυτές τις αρχές δεσμευόμαστε ως Δύναμη Πολιτών, αυτήν την πολιτική για τη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα καλούμε τους συνδημότες και τις συνδημότισσες μας να αγκαλιάσουν με τη συμμετοχή και την ψήφο τους.

Άρης Βασιλόπουλος

Δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος με τη Δύναμη Πολιτών Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα and tagged . Bookmark the permalink.