Υπάρχει και φιλότιμο!


(του Γιώργου Πανταζόπουλου, υποψήφιου Δημοτικού συμβούλου)

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, θα δούμε τιςΠανταζόπουλος υποψήφιες παρατάξεις της πόλης μας να προσκαλούν σε συγκεντρώσεις τους νέους ανθρώπους, των οποίων τα προβλήματα θα θυμηθούν όψιμα για λόγους, κατά τη γνώμη μας, ψηφοθηρικούς. Ως Νεολαία της Δύναμης Πολιτών θα σταθούμε κριτικά απέναντι σε αυτές τις συγκεντρώσεις, με όρους καθαρά πολιτικούς, όντας και εμείς νέοι άνθρωποι με τα ίδια προβλήματα και συμμεριζόμενοι την ανασφάλεια και τις αγωνίες όλης της νέας γενιάς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 δεκαετιών, η πλήρης επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας και συνολικότερα στο δυτικό κόσμο δε θα μπορούσε να έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους διάφορους τομείς του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου. Νέα πεδία κερδοφορίας ανοίχτηκαν στους τομείς αυτούς με τη βοήθεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πιο συγκεκριμένα, επικράτησε πλήρως η λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης σε τομείς όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο, η μουσική, ο αθλητισμός και τα διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα. Στην περίοδο της κρίσης και της χωρίς προηγούμενο λιτότητας, αποτέλεσμα της πλήρους εμπορευματοποίησης των πάντων είναι ο οικονομικός αποκλεισμός των νέων ανθρώπων να οδηγεί στον αποκλεισμό τους από πολλά είδη ψυχαγωγίας. Η φτωχοποίηση των ίδιων και των οικογενειών τους καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση σε βασικές πολιτιστικές και αθλητικές διαδικασίες. Παράλληλα, η έλλειψη κοινωνικών χώρων, όπου οι νέοι άνθρωποι να μπορούν χωρίς περιορισμούς να γνωριστούν και να διασκεδάσουν, καθώς και η πολιτιστική παρακμή, έχουν οδηγήσει στην ιδιώτευση και στον ατομικό αγώνα για επιβίωση.

Στη βάση αυτή, σήμερα, περισσότερο ίσως από ποτέ, επείγει ο αγώνας για τα αναφαίρετα δικαιώματα των νέων ανθρώπων στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στην ψυχαγωγία, με στόχο τη δημιουργία ενός συλλογικού αντιπαραδείγματος διασκέδασης, αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και κοινωνικοποίησης. Είναι προφανές ότι βλέπουμε θετικά οποιαδήποτε προσπάθεια να βγουν οι νέοι και οι νέες από τα σπίτια τους, προκειμένου να έρθουν σε επαφή και να «σπάσουν» τη μοναξιά και τα αδιέξοδα που βιώνουν. Παρ’ όλα αυτά, είναι εξοργιστικό τα προβλήματα και οι αποκλεισμοί των νέων να θυσιάζονται στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων και των μικροπολιτικών συμφερόντων.

Για τη Νεολαία της Δύναμης Πολιτών, η χειραφέτηση των νέων ανθρώπων και η απάντηση στα σημερινά προβλήματά τους απαιτούν τη σύγκρουση με τις λογικές και τις πρακτικές του παρελθόντος και του σάπιου πολιτικού συστήματος. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι δεν αποτελεί καινούρια και ριζοσπαστική τακτική το κάλεσμα των νέων ανθρώπων από παρατάξεις σε συγκεντρώσεις που, επί της ουσίας, κάθε άλλο παρά δίνουν απαντήσεις στις αγωνίες και στα αδιέξοδά τους. Εξάλλου, τα προβλήματα της νέας γενιάς προϋποθέτουν τη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική και την πάλη για την υλοποίηση ενός ανατρεπτικού πολιτικού προγράμματος, το οποίο θα θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας. Στη βάση αυτή, καλούμε όλους τους νέους και τις νέες της πόλης μας να έρθουν μαζί μας, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, τα οποία, εξάλλου, δε χωρούν στα σχέδια κάποιων τοπικών «αρχόντων»!

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.