To Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας σε κίνδυνο


του Άρη Βασιλόπουλου (υποψήφιου Δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, επικεφαλής της Δύναμης πολιτών)

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα alsosnfπραγματοποιηθούν με τη συμπλήρωση 4 χρόνων μνημονίου και μία ακριβώς εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές.Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κάθε νομοθετικό τέχνασμα προκειμένου να αποτρέψει την έκφραση της λαϊκής οργής απέναντι στη βίαιη αφαίρεση κεκτημένων δεκαετιών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τον αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, ευξάνοντας έτσι τον έλεγχο των κομματικών και πελατειακών μηχανισμών στην αυτοδιοίκηση και επενδύοντας στον αποχρωματισμό της.

Πλέον η κυβέρνηση έχει ποντάρει την επιβίωσή της στη μία εβδομάδα που μεσολαβεί ανάμεσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, ώστε να διαμορφώσει κλίμα εμπέδωσης του «success story» και ήττας της Αριστεράς. Γι’ αυτό και οι επερχόμενες αυδιοικητικές εκλογές όχι μόνο δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ανταγωνιστικά με τη συνολική προσπάθεια που κάνει ο λαός μας και ο ΣΥΡΙΖΑ για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια λιτότητας, αλλά ως απαραίτητος σταθμός για αυτή την ανατροπή. Υπάρχει όμως και ένας «πραγματικός» λόγος που οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς συνολικότερα να επενδύσουν στην ανατροπή σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, και αυτός δεν είναι άλλος από τις διακυβεύσεις των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας που ζει και εργάζεται στις πόλεις.

Στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, το φυσικό στολίδι του Άλσους, έκτασης 423 στρεμμάτων, βρίσκεται πλέον σε μεγάλο κίνδυνο. Οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση οδήγησαν το Άλσος σε εγκατάλειψη και στην απαξίωσή του σε μεγάλα τμήματα της τοπικής κοινωνίας. Όπως και με κάθε δημόσιο αγαθό που απαξιώθηκε σκόπιμα και συστηματικά από την εξουσία, τώρα μέσω του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής/Θεσσαλονίκης το Άλσος προτείνεται να μετατραπεί από «αναδασωτέα και δασική έκταση» σε «Μητροπολιτικό πάρκο» με «ζώνες ειδικών χρήσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την τσιμεντοποίηση και τη συρρίκνωση του δάσους, αφού αίρεται ο συνταγματικά προστατευόμενος δασικός του χαρακτήρας και δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία «αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών» κατασκευών εντός του.

Την ίδια στιγμή, το δίκαιο αίτημα των φιλάθλων της ΑΕΚ για κατασκευή γηπέδου στην ιστορική της έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάτι που αποτελεί θέση και της παράταξή μας από την ίδρυσή της, συναντιέται από επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν αυτό να γίνει εις βάρος του άλσους. Στο σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα τέλη Φλεβάρη για την κατασκευή του γηπέδου αφαιρούνται περίπου 6 στρέμματα δασικής έκτασης. Ως Δύναμη πολιτών επιμένουμε στην κατασκευή του γηπέδου στο χώρο των 26.6 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ από το 1934 και θεωρούμε πως το γήπεδο πρέπει και μπορεί να γίνει εκεί που ήταν, χωρίς να είναι απαραίτητη η συρρίκνωση του δάσους. Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει γήπεδο, αυτό όμως πρέπει να γίνει με σεβασμό στους πολεοδομικούς κανόνες, το περιβάλλον και το Σύνταγμα και στην πόλη συνολικά. Επειδή μάλιστα γίνονται προσπάθειες διάφορες πλευρές το θέμα του γηπέδου να αξιοποιηθεί πολιτικά και να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου για τις επερχόμενες εκλογές, εμείς αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτή τη λογική.
Πηγή: rproject.gr

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.