Στις εκλογές, ανατρέπουμε το «καθεστώς» των μνημονιακών και «Καλλικρατικών» – οικοδομούμε τη γνήσια, λαϊκή αυτοδιοίκηση από τα κάτω


 

logo_dpΣτις επικείμενες δημοτικές εκλογές το στοίχημα είναι ιστορικό και είναι ένα: μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα των δυνάμεων της Αριστεράς στους δήμους, τις περιφέρειες, αλλά πάνω απ’ όλα στις ευρωεκλογές.

Για να ανατρέψουμε το «καθεστώς» των μνημονίων και του «Καλλικράτη», της λιτότητας και της λεηλασίας μισθών, συντάξεων, υγείας και παιδείας, κοινωνικού κράτους, δημόσιων αγαθών και δημόσιας περιουσίας, πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Για να ανοίξουμε το δρόμο για βαθιές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, με στόχο «να τα πάρουμε όλα πίσω», ώστε οι δυνάμεις της Αριστεράς, ο κόσμος της, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία, τα κινήματα αντίστασης να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Ώστε, με πρώτο βήμα την ανατροπή του πολιτικού «καθεστώτος» της καταπίεσης και εκμετάλλευσης, να ξεδιπλωθεί ένα μαζικό κοινωνικό και πολιτικό κίνημα που θα κάνει κατευθυντήριες αρχές, πρωταγωνιστές και συλλογικούς διαχειριστές της κοινωνίας όχι το κέρδος, όχι τους καπιταλιστές και τα ιδιωτικά συμφέροντα, τους μετόχους και τους διευθύνοντες συμβούλους, αλλά τις ανάγκες των ανθρώπων, την προστασία και ανάπτυξη δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών για να μπορούν να τα απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι, την αξιοποίηση του κοινωνικού πλούτου απ’ αυτούς που τον παράγουν κι όχι από τους εκμεταλλευτές και σφετεριστές του.

Ο αγώνας μας σε δήμους, περιφέρειες και ευρωεκλογές είναι συνολικός, κεντρικός πολιτικός και αποσκοπεί στο να ανοίξει το δρόμο για την «αυτοδιοίκηση» απ’ τα κάτω και την κοινωνική χειραφέτηση, τοπικά, περιφερειακά και συνολικά. 

 Για την γνήσια, λαϊκή αυτοδιοίκηση!

 Δεν θέλουμε να ανατρέψουμε το πολιτικό «καθεστώς» των μνημονίων και του «Καλλικράτη» για να κάνουμε «αριστερή διαχείριση» στους δήμους, τις περιφέρειες, την κοινωνία. Η μόνη διαχείριση που δέχεται ο καπιταλισμός στην πιο βαθιά του κρίση είναι ακριβώς τα μνημόνια στην κοινωνία και την «τοπική αυτοδιοίκηση» και ο «Καλλικράτης».

Αν θέλουμε η πολιτική ανατροπή να σημάνει την απαρχή των αγώνων για την κοινωνική χειραφέτηση, αν θέλουμε να κάνουμε μια αρχή στη διαδικασία «να τα πάρουμε όλα πίσω», θα πρέπει στο κέντρο αυτής της προσπάθειας να βρεθούν η Αριστερά, ο κόσμος της, οι μαχόμενες και συνειδητές δυνάμεις της κοινωνίας.

Στην πόλη μας, τη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα, δίνουμε τη μάχη για την ανατροπή του «καθεστώτος» τους στο δήμο με τη «Δύναμη Πολιτών», με επικεφαλής τον Άρη Βασιλόπουλο.

Δεν θέλουμε να εξαπατήσουμε τους δημότες με «στρογγυλές» και άνευ νοήματος εξαγγελίες -σαν αυτές στις οποίες αρέσκονται οι παρατάξεις των μνημονίων και του «Καλλικράτη»- περί «οράματος», «ανάπτυξης», «προοπτικής». Δεν έχουμε και δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε την αυταπάτη ότι για να λυθούν τα προβλήματα αρκούν η έντιμη διαχείριση, η ανιδιοτέλεια και η ριζοσπαστική αντίληψη – παρόλο που δεσμευόμαστε γι’ αυτά! Με την κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους να έχει μειωθεί κατά 65% και το προσωπικό τους να ελαττώνεται δραματικά ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν πλήθος νέων αρμοδιοτήτων, με τον κίνδυνο του Παρατηρητηρίου να ελλοχεύει και τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής να περιστέλλεται διαρκώς κάτω από την ασφυκτική κηδεμονία του μνημονιακού κράτους, οποιαδήποτε «έντιμη αριστερή διαχείριση» είναι απλώς αναγκαία προϋπόθεση αλλά όχι αρκετή για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Το να «πάρουμε το δήμο» δεν είναι για μας αυτοσκοπός, αλλά μόνο η αφετηρία ώστε:

  1. Να ανατρέψουμε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, τον παραγοντισμό και τη διαπλοκή με τα ιδιωτικά συμφέροντα: Ώστε να οικοδομήσουμε, με τους πολίτες και τους αγώνες τους, ένα μοντέλο συλλογικής λειτουργίας, υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, των κοινωνικών υπηρεσιών και των αναγκών των δημοτών, με απόλυτη προτεραιότητα στους πιο αδύναμους απ’ αυτούς. Σε όλους αυτούς δίνουμε μία υπόσχεση: στους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους, η δική μας ηγεσία στο δήμο θα είναι «πράκτορας» των δικών τους αναγκών, κι όχι των μνημονίων, του Καλλικράτη και των ιδιωτικών συμφερόντων!

2. Να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των πολιτών με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένης και της απείθειας και ανυπακοής: Τα μνημόνια και ο «Καλλικράτης» έχουν κάνει τα ιδιωτικά συμφέροντα, την κοινωνική ανομία και λεηλασία «νομιμότητα». Σε μεγάλο βαθμό έχουν βγάλει «εκτός νόμου» τις πολιτικές για τα δημόσια αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις ανάγκες των πολιτών. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στη μνημονιακή «νομιμότητα» με όλα τα μέσα. Η δική μας δημοτική αρχή δεν θα διστάσει να διεκδικήσει το δίκιο των κοινωνικών αναγκών, των αναγκών των δημοτών, ακόμη και με απείθεια και ανυπακοή, όταν και όπου χρειαστεί, στη μνημονιακή «νομιμότητα». Η δική μας δημοτική αρχή θα βρεθεί πρώτη στον αγώνα για να μη μείνει κανέρνα σπίτι χωρίς ρεύμα, για να μην εκπλειστηριαστεί κανένα σπίτι εργαζόμενου, φτωχού, άνεργου, συνταξιούχου.

3. Να οικοδομήσουμε πραγματικούς, γνήσιους θεσμούς λαϊκής αυτοδιοίκησης: Τα μνημόνια και ο «Καλλικράτης» έχουν μετατρέψει τους δήμους σε γρανάζι του μνημονιακού κράτους, σε ένα μίγμα ΚΕΠ, ΤΑΙΠΕΔ και μηχανισμού διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών. Μια νέα, γνήσια λαϊκή αυτοδιοίκηση πρέπει να οικοδομηθεί από τα κάτω, από τους δημότες και τα κινήματά τους, από λαϊκές πρωτοβουλίες και συνελεύσεις κάθε μορφής. Τέτοιες δομές λαϊκής αυτοδιοίκησης δεν θέλουμε να έχουν απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα ή να εξαντλούνται στη διαμαρτυρία, αλλά να διαμορφώνουν χαρακτηριστικά λαϊκού ελέγχου από τα κάτω στις πολιτικές που ασκεί η δημοτική αρχή. Στο βαθμό μάλιστα που οργανώνονται σε πιο στέρεη βάση και εξασφαλίζουν μαζική συμμετοχή, εκφράζοντας έτσι τη λαϊκή θέληση, δεσμευόμαστε ότι οι αποφάσεις τους και τα αιτήματά τους θα έχουν για τη δική μας δημοτική αρχή αποφασιστικό χαρακτήρα.

4. Να οικοδομήσουμε απ’ τα κάτω θεσμούς του κινήματος των δημοτών για την κάλυψη θεμελιωδών κοινωνικών αναγκών: Πλάι στη Λαϊκή Συνέλευση, τις πρωτοβουλίες νεολαίας, την ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Γονέων κ.λπ., η ίδρυση δημοτικού ιατρείου σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, η σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων με αντικείμενο την παροχή κοινωνικού έργου οι οποίες θα στελεχώνονται από ανέργους και θα λειτουργούν υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την τοπική συγκοινωνία, για κινηματογραφική λέσχη με πολύ χαμηλό εισιτήριο, για δίκτυο κάλυψης στοιχειωδών αναγκών των φτωχών συνδημοτών μας σε συνδυασμό με κέντρα εστίασης και αναψυχής με πολύ φτηνές τιμές, για δημοτικό ραδιόφωνο σε συνεργασία και με άλλους δήμους, για δωρεάν μαθήματα σε παιδιά φτωχών οικογενειών, για μουσική, αθλητισμό, θεατρική ομάδα κ.λπ., είναι πρωτοβουλίες που η αριστερή δημοτική αρχή θα προωθήσει και θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο.

Και με λίγα λόγια: Θέλουμε την ανατροπή στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα, «θέλουμε το δήμο» για να δώσουμε δύναμη στους αδύναμους, για να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν έχουν φωνή, για να περάσει η σκυτάλη σε όλους αυτούς ώστε να αγωνιστούν πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά για τα δικαιώματά τους.

Φιλαδελφειώτες/ισσες, Χαλκηδονιώτες/ισσες,

Ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος που προτείνουμε δεν είναι εύκολος και ότι θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια. Όμως με τη δική σας ενεργή συμμετοχή θα τα καταφέρουμε.

Δεν ζητούμε απλώς την ψήφο σας, αλλά την ενεργό συμμετοχή σας. Να οργανωθείτε μαζί μας και δίπλα μας, ώστε με τη συμμετοχή σας και τους αγώνες σας, με τις ιδέες και την εμπειρία σας να οικοδομήσουμε τη γνήσια, λαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση που χρειαζόμαστε!

Ο φόβος πέρασε στο απέναντι στρατόπεδο.

Ποτέ δεν ήταν πιο αδύναμοι.

Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!  

 Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της συνιστώσας ΚΟΚΚΙΝΟ και υποψήφιοι της παράταξης «Δύναμη Πολιτών» της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Πάνος Κώστας

Παπακώστας Βασίλης

Πρελορέντζος Αρσένης

Σπανούδη Ελένη

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.