Η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα σε 100 φωτογραφίες Φωτορεπορτάζ των Νέων της Δύναμης Πολιτών


 

Η ύπαρξη και φροντίδα των δημόσιων χώρων αποτελεί βασικό στοιχείο μίας ποιοτικής καθημερινότητας στην πόλη. Το ζήτημα αυτό είναι πολιτικό, εξαρτάται, δηλαδή, από την πολιτική βούληση και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Η Δύναμη Πολιτών δεσμεύεται για μία ριζικά διαφορετική πολιτική για τους χώρους πρασίνου, άθλησης και παιχνιδιού, ώστε να υπάρχει μέριμνα για όλες ανεξαιρέτως τις γειτονιές της πόλης μας, χωρίς οικονομικές, γεωγραφικές ή άλλες διακρίσεις. Συνεπώς, επείγει να διεκδικήσουμε ξανά τους δημόσιους χώρους, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Ποιά είναι όμως η κατάστασή τους αυτή τη στιγμή;

Η δήμαρχος και η παράταξή της Νέα Προοπτική διαφημίζει με διάφορους τρόπους τα έργα που έκανε για να ομορφύνει την πόλη και για να αναβαθμίσει τους δημόσιους χώρους της. Η αλήθεια είναι πως αν εξαιρέσει κανείς προεκλογικά έργα εντυπωσιασμού αυτό που κυριαρχεί στην πόλη είναι εγκατάλειψη και μαρασμός. Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους…

Άλσος

Η κεντρική λίμνη στην «καρδιά» του Άλσους κάποτε ήταν ένα στολίδι για την πόλη μας. Πλέον, αποτελεί ένα άχαρο τοπίο.

1 2

Ο Κένταυρος υπήρξε για χρόνια μία καφετέρια διάσημη σε όλη την Αθήνα. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σήμερα, είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

4 5 3

Τα ερείπια αυτού που κάποτε ήταν μία μικρή λίμνη με γέφυρα.

6 7 8

Εδώ υπήρχε το κεντρικό περίπτερο του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, το οποίο κάηκε και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ.

9

Μία βόλτα σε διάφορα μέρη του Άλσους είναι αρκετή για να αντικρύσει κανείς εικόνες πλήρους εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

10 11 12 13 14 15

Το θεατράκι του ΠΠΙΕΔ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πτώση δέντρου, ενώ η συντήρησή του είναι συνεχώς ελλιπής.

16

Η επιδιόρθωση και αντικατάσταση των οργάνων άθλησης στο χώρο κοντά στο σταθμό μεταφόρτωσης των απορριμμάτων δε φαίνεται να ενδιαφέρει τις αρμόδιες αρχές, κάτι που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τους αθλούμενους.

17 18

Χώροι άθλησης

Το γήπεδο ποδοσφαίρου «Άτταλος» (πάνω) και το κλειστό γυμναστήριο ΦΕΑ (κάτω)αποδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην πόλη μας. Πρόκειται για χώρους συνωστισμού πολλών ομάδων και τμημάτων, λόγω της έλλειψης χώρων αρκετών για να φιλοξενήσουν τις αθλητικές δραστηριότητες αυτές

1 2

Το γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 στο 3ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας, γνωστό και ως «μουντιαλίτο», έχει μετατραπεί σε χώρο «κατάλληλο» για τραυματισμούς, λόγω της παντελούς έλλειψης συντήρησης.3 4 5 6

Τα ίδια ισχύουν και για το γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο «μουντιαλίτο».

7

10 8 9

Δύο ακόμα γήπεδα μπάσκετ, ένα στο 3ο Γενικό Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»  και ένα στην Αγία Μαρίνα , τα οποία συνθέτουν εικόνες διάλυσης και αδιαφορίας για την άθληση των δημοτών και ιδιαίτερα των νέων.

12 11

Παρακάτω φαίνεται ο χώρος, στην οδό Πλαστήρα, όπου υπήρχε ένα ιδιαίτερα πολυσύχναστο γήπεδο μπάσκετ. Εκεί γίνονταν και πολλές προπονήσεις της ομάδας ΦΕΑ, προτού αυτή μετακομίσει στο ομώνυμο κλειστό γυμναστήριο. Αυτό, όμως, μετατράπηκε σε γήπεδο τένις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 3 γήπεδα τένις, 1 γήπεδο squash και κανένα για μπάσκετ. Απαιτείται καλύτερη ισορροπία στα ζητήματα αυτά, δεδομένης και της πλήρους εγκατάλειψης των υπόλοιπων γηπέδων μπάσκετ.

13

Το δημοτικό γυμναστήριο Ν. Φιλαδέλφειας «Άτταλος» αντιμετωπίζει προβλήματα συντήρησης τόσο στα όργανα άθλησης όσο και στις εγκαταστάσεις του.

14

Παρακάτω έχουμε μία εικόνα του υπαίθριου χώρου με όργανα άθλησης στη Ν. Χαλκηδόνα. Πρόκειται για μία πολύ καλή ιδέα, αρκεί να υπήρχε η απαιτούμενη συντήρηση και μέριμνα.

15 16

Σχολεία

 Το 3ο Γενικό Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς» αποτελεί ένα συγκρότημα κτιρίων και χώρων εντελώς ακατάλληλων για εκπαιδευτικές διαδικασίες αλλά και επικίνδυνων για την εκπαιδευτική κοινότητα.

1

Το οικόπεδο του Εσπέρου, γνωστό και ως «Καμινάδα», ανήκει στον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων. Έχει μείνει αναξιοποίητο για χρόνια, αν εξαιρέσει κανείς τα φουσκωτά που καταλαμβάνουν ένα χώρο, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την πόλη.

2

 

Το 3ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας θυμίζει περισσότερο διατηρητέο μνημείο παρά σύγχρονο σχολείο κατάλληλο για τους σκοπούς του.

3

Η περίπτωση του 1ου Δημοτικού Ν. Φιλαδέλφειας «Σπαθάρη» είναι χαρακτηριστική για τις πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής. Η μελέτη ανακατασκευής του σχολικού κτιρίου από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων παρήλθε άπρακτη – επί της ουσίας κωλυσιεργούσε μυστηριωδώς εδώ και 3 χρόνια καθώς η πηγή χρηματοδότησης του έργου βρισκόταν στον αέρα – στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Πρόσφατη εξέλιξη για το θέμα αυτό αποτελεί η έγκριση καινούριας προμελέτης ανακατασκευής. Αναμένεται ότι το έργο θα είναι έτοιμο για δημοπράτηση στο τέλος Ιουνίου, δηλαδή ένα μήνα μετά τις εκλογές, εξέλιξη η οποία δε φαντάζει διόλου τυχαία.

6 4 5

Καθαριότητα

Ο τομέας της καθαριότητας και της φροντίδας για τα απορρίμματα συνιστά άλλο ένα μελανό σημείο του Δήμου μας.

3 2 1 4

Παγκάκια

Προφανώς, τα παγκάκια των γειτονιών δε θα μπορούσαν να μην εντάσσονται στο πλαίσιο της αδιαφορίας. Ακολουθούν τυχαία παραδείγματα.

1 2 3 4

Παιδικές χαρές

Οι παιδικές χαρές είναι ένας από τους πιο κλασικούς και απαραίτητους χώρους για τη διασκέδαση ενός μικρού παιδιού. Χρειάζεται να υπάρχει ασφάλεια και συνεχής συντήρηση στις παιδικές χαρές. Αυτά, όμως, δεν είναι και τόσο προφανή για τη δημοτική αρχή.

11 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Πεζοδρόμια-Πεζόδρομοι-Πλατείες-Ανοιχτοί χώροι

Η συνεχής καταπάτηση των πεζοδρόμων από αυτοκίνητα, μηχανές και τραπεζοκαθίσματα αναιρεί το χαρακτήρα των δημόσιων αυτών χώρων. Απαιτείται πολιτική βούληση για αναίρεση αυτών των αντιλήψεων και πρακτικών.

3 1 2

Η κατάσταση σε πολλούς δημόσιους χώρους της Ν. Φιλαδέλφειας, όπως είναι οι πλατείες και τα πεζοδρόμια, αποδεικνύουν περίτρανα την έλλειψη της απαιτούμενης προσοχής εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ώστε οι χώροι αυτοί να είναι κατάλληλοι για τους πολίτες του Δήμου.

4 5 6 7 8

Την εικόνα του μαρασμού και της εγκατάλειψης δεν μπορούν να την «ωραιοποιήσουν» λίγα δημόσια έργα λίγο πριν τις εκλογές.9

Ένα σιντριβάνι χωρίς νερό (πάνω) και δύο εικόνες του Κηφισού (κάτω) στη Ν. Χαλκηδόνα.

10 11 12

Ποδονίφτης

 Ο Ποδονίφτης είναι ένα ρέμα χαρακτηριστικό για την περιοχή μας, το οποίο, όμως, λόγω της έλλειψης φροντίδας και κατάλληλων έργων, έχει μετατραπεί σε κίνδυνο για τις γύρω κατοικίες. Απαιτείται η άμεση μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του ρέματος.

4 1 2 3

Κλάδεμα δέντρων

 Όλα τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε ότι το κλάδεμα των δέντρων και των φυτών  στην πόλη μας πέρασε σε δεύτερη μοίρα και γινόταν αποσπασματικά και ανεπαρκώς λόγω μιας σειράς οικονομικών και τεχνικών προβλημάτων, γεγονός που βιώθηκε από τους περισσότερους συνδημότες μας. Ξαφνικά, και ενάμιση μήνα πριν της δημοτικές εκλογές, αυτά τα προβλήματα όχι μόνο λύθηκαν, αλλά έχει ξεκινήσει ένα υπερεντατικό κλάδεμα σε διάφορα σημεία της πόλης. Αυτό μάλιστα γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες, στις οποίες δεν λειτουργεί η Διεύθυνση Πρασίνου, και με ιδιαίτερη έμφαση στη Ν. Χαλκηδόνα, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες ότι ο τρόπος που γίνεται το κλάδεμα θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα δέντρα. Κανείς δε γνωρίζει αν η Υπηρεσία Πρασίνου είναι ενήμερη, ενώ άγνωστο παραμένει και το ποιος έχει αναλάβει αυτές τις εργασίες. Η δημοτική αρχή «κωφεύει».

7 1 2 3 4 5 6

 Σήμανση-Δρόμοι

 Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σταυροδρόμι στην Αγία Μαρίνα, στο οποίο έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα μέχρι σήμερα, χωρίς, βέβαια, αυτό να έχει απασχολήσει τη δημοτική αρχή, κρίνοντας από τα αποτελέσματα.

1

Ακολουθούν τυχαίες φωτογραφίες από την κατάσταση των δρόμων και της σήμανσης.

2 3 4

Δράσεις-Αναπλάσεις

 Η ύπαρξη και φροντίδα των δημόσιων χώρων αποτελεί βασικό στοιχείο μίας ποιοτικής καθημερινότητας στην πόλη. Το ζήτημα αυτό είναι πολιτικό, εξαρτάται, δηλαδή, από την πολιτική βούληση και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Η Δύναμη Πολιτών δεσμεύεται για μία ριζικά διαφορετική πολιτική για τους χώρους πρασίνου, άθλησης και παιχνιδιού, ώστε να υπάρχει μέριμνα για όλες ανεξαιρέτως τις γειτονιές της πόλης μας, χωρίς οικονομικές, γεωγραφικές ή άλλες διακρίσεις. Συνεπώς, επείγει να διεκδικήσουμε ξανά τους δημόσιους χώρους, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Η δράση μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου που οφείλει να παρέχει ο Δήμος μας, και οι οποίες αφού συρρικνώνονται κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων. Αντίθετα, δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου, θέλουμε να βοηθήσουμε στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να διεκδικήσουμε μαζί αυτό που μας ανήκει, να ζήσουμε χαρούμενοι στην πόλη μας, να την επανοικειοποιηθούμε και να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

5 1 2 3 4

 

Πολιτικές επιλογές

 Το Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας «Ο Αθανάσιος Διάκος» αντιμετωπίζει ελλείψεις και, στην ουσία, υπολειτουργεί. Απαιτείται η άμεση παρέμβαση στην κατεύθυνση ενίσχυσής του από κάθε άποψη, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα κύτταρο πολιτισμού, το οποίο θα προσελκύει και φιλοξενεί κάθε είδους πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία.

1

Το πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ στη Ν. Φιλαδέλφεια αποτέλεσε ένα κέντρο αγώνα, ενάντια στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η συστηματική αποφυγή ανοιχτής πολιτικής τοποθέτησης υπέρ του αγώνα του λαού για ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, με βάση τις ανάγκες του, εκ μέρους συγκεκριμένων δημοτικών παρατάξεων της πόλης μας, αποδεικνύει ότι η ταμπέλα του «ανεξάρτητου» αποτελεί προσπάθεια απόκρυψης της συστράτευσης των παρατάξεων αυτών με τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και την κυβέρνηση.

2

Η δημοτική συγκοινωνία αποτελεί και αυτή θύμα της μνημονιακής πολιτικής, η οποία, μέσω και του «Καλλικράτη», έχει περικόψει τους θεσμοθετημένους από το κράτος πόρους των Δήμων την τελευταία τριετία κατά πάνω από 60%. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν οι πολίτες να έχουν απαραίτητες υπηρεσίες για την εύκολη μεταφορά τους στην πόλη όπου κατοικούν.

3

Το Ηρώδειο θυμίζει την περίπτωση του Κενταύρου, καθώς από πολυσύχναστη και διάσημη καφετέρια έχει μετατραπεί σε αναξιοποίητο εγκαταλειμμένο μέρος.

4

 

 

Είναι απαραίτητη η καταγραφή και η απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένες περιοχές, εφόσον αυτές χαρακτηριστούν ως επικίνδυνες ύστερα από επιστημονική μελέτη. Επίσης, η θέσπιση ορίου ελάχιστης οριζόντιας απόστασης από χώρους πρόσβασης κοινού και σχολεία, με στόχο τη δραστική μείωση των ορίων έκθεσης των δημοτών στην ακτινοβολία, θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία της υγείας του κόσμου.

5

Με εντολή της Δημάρχου, η οποία ξήλωσε τα παρτέρια για να ανοίξει χώρο για το εκλογικό της κέντρο, κατέβηκαν τα πανό της Δύναμης Πολιτών. Επιλεκτική πάντα η εφαρμογή της νομιμότητας.

6

Το ζήτημα της MAVA (πρώην Renault) αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα για την πόλη. Απαιτείται να πραγματοποιηθεί άμεσα έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων εκτάσεων και, ύστερα από παράλληλη μελέτη τους με το ιδιοκτησιακό ιστορικό, να υπάρξει γνωμοδότηση σχετικά με την εγκυρότητα τους, προχωρώντας εφόσον συντρέξει λόγος και στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες. Επίσης, πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος της οικοδομικής άδειας για τα κτίσματα που υφίστανται εντός του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτη η συνεχής αποφυγή αντιμετώπισης του θέματος από τις καθεστωτικές παρατάξεις, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για ιδιωτική εκμετάλλευση του χώρου αντιβαίνει στα συμφέροντα του κόσμου του Δήμου μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.