Τροφή για σκέψη


logo_dp

της Χρύσας Κοταμπάση*

ΚΟΤΑΜΠΑΣΗΜε αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του ρυθμιστικού σχεδίου για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά κι επειδή αλλά κι επειδή ακούστηκαν πολλά απαξιωτικά σχόλια για το δάσος της Φιλαδέλφειας, και πώς το ρυθμιστικό σχέδιο θα έρθει ως άλλος από μηχανής θεός να το βγάλει από τη μιζέρια του, θα ήθελα να μοιραστώ μερικά στοιχεία και προβληματισμούς, τροφή για σκέψη.

Τα σχόλια: Πολλά είναι τα απαξιωτικά σχόλια που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό για το άλσος, αλλά συνοψίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες. Η πρώτη είναι ότι το άλσος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, έχει γίνει στέκι για περιθωριοποιημένους και τα δέντρα είναι άρρωστα. Η δεύτερη είναι ότι έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο καθώς «φιλοξενεί» τον σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με μερικούς δεν χρειάζεται.

Τα στοιχεία: Και τα δύο παραπάνω περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό αλήθειας. Όντως το άλσος έχει υποβαθμιστεί και ένα τμήμα του έχει μετατραπεί σε σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών, και τα δύο ως αποτέλεσμα επιλογών ή/και αδράνειας των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων.

Σχετικά με τον σταθμό μεταφόρτωσης, ο οποίος έχει εγκατασταθεί παράνομα στο άλσος πρέπει να μεταφερθεί άμεσα και όχι να ανασταλεί η λειτουργία του καθώς η οικονομική και περιβαλλοντική ελάφρυνση που προσφέρει στον Δήμο τον καθιστά απαραίτητο. Με δυο λόγια περιορίζει τις εκπομπές καυσαερίων από τα φορτηγά, μειώνει το κόστος καυσίμων, μειώνει τις ώρες εργασίας, την ηχορύπανση και την επιβάρυνση της κυκλοφορίας.

Στο σημείο όμως που θέλω να επικεντρωθώ είναι μια πρόσφατη (2013) μελέτη που έγινε στα πλαίσια του ΠΜΣ: «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με Επιστημονική Υπεύθυνη την Καθ. Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη και στο οποίο είμαι επιστημονικός συνεργάτης. Μελετήθηκαν δείγματα ρινικού βλεννογόνου από μαθητές 5ης κι 6ης τάξης Δημοτικών σχολείων της Φιλαδέλφειας, της Κηφισιάς και του Κρυονερίου (11 παιδιά από τη Φιλαδέλφεια). Το ρινικό βλεννογόνο είναι δείκτης όπου αποτυπώνεται στα κύτταρα η βλάβη που έχει υποστεί το άτομο από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά αφού παιδιά ηλικίας περίπου 10 ετών βρέθηκαν να έχουν αλλοιώσεις που δείχνουν ότι επάνω τους έδρασαν βλαπτικοί παράγοντες!

Οι προβληματισμοί: Τα παραπάνω στοιχεία για τα παιδιά δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν σοκ, αφού οι αλλοιώσεις δεν σημαίνει πως θα είναι οπωσδήποτε μόνιμες ή ότι θα υποτροπιάσουν, αλλά να προβληματίσουν καθώς μας δίνουν μια πολύ καλή εκτίμηση ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί αν υποβαθμίσουμε κι άλλο το φυσικό μας περιβάλλον. Είμαστε πολύ τυχεροί να ζούμε δίπλα στο δάσος, τα οφέλη του είναι τεράστια και δε θα μου έφταναν δέκα σελίδες για να τα αναφέρω. Θα περιοριστώ να αναφέρω ότι ακόμα κι ένα στρέμμα δάσους προσφέρει πολύτιμο οξυγόνο και απορροφά ή/και καταστρέφει τεράστιες ποσότητες ρύπων. Λειτουργεί ως φίλτρο και στα αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούνται από τα οχήματα και από την ανεξέλεγκτη καύση ξύλων, την οποία ζούμε τα δύο τελευταία χρόνια ταυτόχρονα με το successstory. Έτσι λοιπόν, σε συνέχιση αυτής της «επιτυχίας» το Δάσος κινδυνεύει να πάψει να προστατεύεται από το Σύνταγμα και να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο θα μπορεί να τσιμεντοποιηθεί κατά τουλάχιστον 20 στρέμματα!

Η πρόταση: Αντί λοιπόν να μεμψιμοιρούμε για την κατάντια του Δάσους οφείλουμε τουλάχιστον να το προστατέψουμε και να το εξυγιάνουμε καταρχήν στηρίζοντας τον Άρη Βασιλόπουλο και τη Δύναμη Πολιτών, αφού είμαστε οι μόνοι με πρόγραμμα και κυρίως με ευαισθησία για αυτόν τον σκοπό και δεύτερον συμμετέχοντας ενεργά όλες τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε ως πολίτες για να προστατεύσουμε το Δάσος που δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες, παρά μόνο σε όλους τους ανθρώπους, τα ζώα και στα δέντρα του.

 Χρυσάνθη Κοταμπάση

Γεωγράφος, Υποψήφια Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Υγείας

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη Δύναμη Πολιτών

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.