ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
27/9/2010

Συνδημότισσες και συνδημότες Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας

Οι δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου γίνονται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, καθώς η Κυβέρνηση παραχώρησε, ουσιαστικά, τον έλεγχο της Οικονομίας στο Δ.Ν.Τ. και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το περίφημο μνημόνιο καταστρέφει τα κοινωνικά δικαιώματα, αυξάνει την ανεργία, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και γονατίζει οικονομικά τον λαό μας, για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας.

Αυτό αφορά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το μνημόνιο συνδέεται με τον Καλλικράτη, αφού προβλέπει περικοπές 1,5 δις ευρώ από τους Δήμους, στους οποίους όμως, οι αναγνωρισμένες οφειλές του κεντρικού κράτους φτάνουν στα 1,7 δις ευρώ. Η μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», που έγινε χωρίς προετοιμασία και διαβούλευση, εκχωρεί αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Έτσι, μαζί με την απαίτηση του μνημονίου για μηδενικά χρέη, τους οδηγεί σε μείωση των υπηρεσιών προς τους δημότες, σε πρόσθετη φορολόγησή τους και σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που απαιτούν πολιτική απάντηση και σε τοπικό επίπεδο, εμείς στην πόλη βρεθήκαμε να διοικούμαστε από δημοτικές αρχές, που όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκαν στον δημότη, αλλά αύξησαν υπέρμετρα τα δημοτικά τέλη και τα τέλη νεκροταφείου, διαχειρίστηκαν με αδιαφανή και σπάταλο τρόπο τα οικονομικά και αύξησαν τα χρέη των Δήμων. Αντί να αντισταθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές, εκλιπαρούσαν το κυβερνητικό κόμμα για το χρίσμα του υποψηφίου Δημάρχου, γεγονός που τους καθιστά ανίσχυρους να αντιταχθούν στις κυβερνητικές επιλογές και να σταθούν στο πλευρό του δημότη.

Η Δύναμη Πολιτών  είναι μια νέα δημοτική κίνηση, που ήρθε να δώσει απάντηση σε όλα αυτά. Συγκροτήθηκε από δημότες με συνεπή αγωνιστική παρουσία στα δημοτικά πράγματα και στα κοινωνικά κινήματα, αλλά και από νέους που προασπίζουν τα δικαιώματά τους και αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Θέλουμε να συναντηθούμε με όλους τους δημότες σ’ αυτόν τον εκλογικό αγώνα, να μιλήσουμε και κυρίως να ακούσουμε τους ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν στις δύο πόλεις. Επιθυμούμε να εργασθούμε μαζί για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας. Μένουμε μακριά από συμβιβασμούς, παραγοντισμούς, δημαρχοκεντρικά μοντέλα και πολιτικές χειραγωγήσεις. Στοχεύουμε στην κινητοποίηση και τη συμμετοχή των δημοτών με μορφές άμεσης δημοκρατίας.

Εστιάζουμε στη νεολαία και στηρίζουμε το δικαίωμά της για εκπαίδευση, άθληση, πολιτισμό και εργασία. Επίσης, στην Τρίτη Ηλικία, που ήταν από τους πρώτους που χτυπήθηκαν με την περικοπή των συντάξεων, ο Δήμος οφείλει να συμπαρασταθεί και να παράσχει φροντίδα, προστασία και ευκαιρίες για δημιουργική και ευχάριστη ενασχόληση. Επιδιώκουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την εξασφάλιση των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.

Σεβόμαστε και θέλουμε να αναδείξουμε το δασικό χαρακτήρα του Άλσους, να φυτέψουμε τις ζώνες πρασίνου στην Εθνική Οδό, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον Κηφισό και τον Ποδονίφτη και να αξιοποιήσουμε περιβαλλοντικά και πολιτισμικά τους χώρους του πρώην στρατιωτικού εργοστασίου στη Ν. Χαλκηδόνα. Θα προασπίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους πρασίνου, που κινδύνευσαν με ξεπούλημα την τετραετία που μας πέρασε, όπως η πλατεία Γεννηματά και  η MAVA (πρώην RENAULT).

To κυκλοφοριακό πρόβλημα, που μας ταλαιπωρεί, ζητά άμεσα λύση. Θέλουμε ελεύθερα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους για οικολογικότερες μετακινήσεις και καθαρότερη πόλη. Ζητούμενο είναι η οικολογική αναγέννηση της γειτονιάς και η διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης, με ιδιαίτερη έμφαση στον προσφυγικό οικισμό. Με επίκεντρο το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», θα αναδείξουμε την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

Ο πολιτισμός είναι πολύτιμο κοινωνικό αγαθό που διαπερνά κάθε μας δραστηριότητα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στην κυριαρχούσα αντίληψη, που οδηγεί στη μοναξιά, την απομόνωση και τον ατομικισμό. Η πολιτιστική δημιουργία, πνευματική και καλλιτεχνική, αποτελεί για μας πρωτεύουσα δραστηριότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και τα τέλη νεκροταφείου, που ανάλγητα και ανακόλουθα διπλασιάστηκαν την τετραετία που μας πέρασε. Θα διαχειριστούμε τα κονδύλια για τους έχοντες ανάγκη συνδημότες μας μέσα από υγιείς και διαφανείς δημοτικές διαδικασίες, αποκλείοντας οποιεσδήποτε εξωθεσμικές λειτουργίες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δώσουμε στον τρόπο διοικητικής ένωσης των δύο Δήμων, που πρέπει να γίνει με λειτουργικά, αλλά και με δημοκρατικά κριτήρια. Επιδιώκουμε την ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού για την επαρκή κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων του νέου Δήμου, με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση του δημότη. Τα δυσθεώρητα χρέη που συσσωρεύτηκαν, κυρίως με ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και της Νέας Χαλκηδόνας, που βρήκε πλεόνασμα και δημιούργησε έλλειμμα, αποτελούν ένα ακόμη εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε.

Δε φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Μπορούμε να δώσουμε την απάντηση στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και στις παρατάξεις, που ξέχασαν το δημότη και σπεύδουν να εξασφαλίσουν την εξουσία, μετακινούμενοι ιδεολογικά και πολιτικά, είτε μέσα από συμφωνίες για χρίσματα, είτε μέσα από συμμαχίες που δεν υπηρετούν αρχές και στόχους.

Συνδημότισσες και συνδημότες

Ήρθε η ώρα να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να αγωνιστούμε μαζί για να βγούμε από το αδιέξοδο στην πόλη και από την κρίση στην κοινωνία.

Μπορούμε όλοι μαζί να χτίσουμε τον καινούριο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με δημοκρατικές διαδικασίες, με διαφάνεια, με αξιοκρατία και με τη συμμετοχή των δημοτών.

Ελάτε να δώσουμε όλοι μαζί την απάντηση στην επιχειρούμενη ισοπέδωση των λαϊκών κατακτήσεων και να χτίσουμε μία πόλη όμορφη και λειτουργική με μια Δημοτική Αρχή που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους τους πολίτες της ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, ικανοτήτων και πεποιθήσεων.

Σας καλούμε στη Δύναμη Πολιτών.
Είναι η δική σας παράταξη.

Θανάσης Μάλλιος
Υποψήφιος Δήμαρχος
Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας

This entry was posted in Ανακοινώσεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink.