Ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας για το Νίκο Ρωμανό


Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας

image

Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας εκφράζει την απόλυτη και αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή  στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό και στηρίζει ολόψυχα το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του να λαμβάνει τις εκπαιδευτικές άδειες για να σπουδάσει στη Σχολή που έχει επιτύχει με Πανελλαδικές εξετάσεις.

Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα νέο. Αυτό ισχύει και για όσους κρατούνται στις φυλακές, πολύ περισσότερο που η εκπαίδευση θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης. Κάθε λοιπόν απαγόρευση εκπαιδευτικής άδειας προβλεπόμενης από το σωφρονιστικό κώδικα σε κρατούμενο, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για το Νίκο Ρωμανό, που πέρασε μετά από πανελλήνιες εξετάσεις στο ΤΕΙ της Αθήνας.  Η πολιτεία του έδωσε, και ορθώς, το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις για να σπουδάσει ενώ η κυβέρνηση της παρανομίας και της καταστολής, δείχνοντας το πιο εκδικητικό της πρόσωπο, αρνείται να ικανοποιήσει το νόμιμο αίτημα αυτού του παιδιού.
Καταδικάζουμε την εκδικητική και ανάλγητη στάση της κυβέρνησης που αφήνει –τρεις βδομάδες τώρα-να κινδυνεύει η ζωή του Ρωμανού, επικαλούμενη νομικίστικες δικαιολογίες, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό  και τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου να δράσουν πριν να είναι αργά, προς υπεράσπιση των βασικών αρχών και αξιών των ανθρώπινων δικαιωμάτων έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό το δίκαιο αίτημα του απεργού Ν. Ρωμανού να σπουδάσει.

2/12/2014

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.